Rosor

Vackert & klassiskt

Det finns olika typer av rosor, alltifrån riktigt robusta som klarar zon 7, till de riktigt ömtåliga. Rosor är oftast okulerade på en grundstam, växer alltså inte på sin egen rot. (Undantag finns.)

Plantering

Förbered en planteringsgrop, ca 60 cm bred och djup, där du förbättrar den befintliga jorden med rosjord.  Se till att plantan är ordentligt blöt och plantera den djupt. Det är okuleringsstället  på rosen som är ömtåligt. detta bör planteras 10 cm under markytan. Trampa lätt runtom så plantan sätter sig.

Beskärning

Beskär rosorna varje vår (när björken har musöron). När du köper rosorna är de redan klippta och beskärning krävs först nästa vår. Under sommaren klipps gamla blommor bort för att underlätta ny blomning. Detta gäller inte de som får dekorativa nypon. Ta bort torkade grenar och de som korsar varandra.

Klätterrosor beskärs lite varje vår. klipp in om rosen känns yvig. Äldre rosor gallras genom att ta bort någon gammal gren ca var 3:e år. tänk på att vissa sorter blommor på fjolårsskott och bör därför inte beskäras hårt om de ska kunna blomma kommande år.

Rabattrosor beskärs hårt varje vår. klipp ner till 10-30 cm över jorden.

Gödning

Gödsla rosorna på vår och försommaren när plantan är igång. Vi har flera olika alternativ till gödning, välkomna in till oss så visar vi mer. 

Vintertäckning

Vintertäck känsliga rosor genom att kupa upp jord kring plantan på hösten. Lägg på granris eller löv för extra skydd.

Följ oss gärna på

Backamo Handelsträdgård på Facebook Backamo Handelsträdgård på Instagram